Üroloji, diğer adı bevliye olarak bilinen bu bölüm, erkek ve kadınlarda idrar yolları ile çeşitli hastalıkların tanı, teşhis ve tedavisi için çözüm üretmektedir. Ayrıca erkeklerde üreme organlarında meydana gelen çeşitli rahatsızlıkları da kapsayan hizmet alanı bulunmaktadır. Medikal ve cerrahi alanda çeşitli hizmetleri alabileceğiniz Üroloji bölümünde uzman hekimlere başvurmanız gerekmektedir. Son teknolojiye sahip tıbbi donanımları bulunduran sağlık kuruluşlarında medikal tedavilere ve açık veya kapalı ameliyat yöntemlerine dair bilgileri alabilirsiniz. Bu alanda hızla tanı konması ve tedavi aşamalarının tamamlanması için güvenilir adresleri ziyaret etmeniz gerekmektedir.
Üroloji Erkeklerde Hangi Hastalıklara Bakar?
Erkeklerin üreme organlarındaki bozukluklarda, böbrek ve idrar yolu hastalıklarında Üroloji dalı hizmet vermektedir.
Bu hastalıklarda ön plana çıkan:
- Böbrekte kist oluşumu
- İdrar kaçırma veya mesanede bozukluklar,
- Addison hastalığı veya prostat kanseri,
- Kronik böbrek rahatsızlıklar,
- İdrar yolunda darlık, taş veya tümör,
- Genital siğil veya hidrosel,
- Varikosel ya da penis fraktürü,
- Yetişkin ve çocuk sünneti,
- Testis tümörleri ya da vezikoüreteral reflü hastalığı gibi örnekler verilmektedir.
Üroloji Hangi Kadınlarda Hastalıklara Bakar?
Üroloji bölümünün kadınlarda ilgilendiği hastalıklar arasında:
- Böbrek hastalıkları ve taş oluşması,
- Mesane kontrolünün olmaması ya da idrar kaçırmalar,
- Kronik böbrek rahatsızlıkları,
- İdrar yolunda taş oluşması, darlık meydana gelmesi ya da tümöre rastlanması,
- Enürezis nokturn ve akut renal yetmezlik
- Genital siğiller,
- Üriner inkotinans yer alır.
Üroloji Tanı Yöntemleri Nelerdir?
Fizyolojik veya anatomik nedenlerden kaynaklı bozukluklarda ve üriner sistem hastalıklarında tanı konmasını sağlayan bazı yöntemler öne çıkmaktadır. Bunlar arasında bilgisayarlı tomografi yöntemi en sık kullanılan uygulamadır. Pek çok açıdan çekilen bu röntgen sayesinde yumuşak doku, damarlar ve kemiklerin de görüntülenmesine olanak verilmektedir. Bu sayede mesafede ya da üreter sistemde tümörlerin ve taşların tespit edilmesi sağlanmaktadır. Manyetik rezonans görüntüleme(MR) yönteminde ise prostat kanseri başta olmak üzere erkek üreme organlarına dair bazı rahatsızlıkların tespiti yapılmaktadır.
Vücudun dokularını ve organları radyo dalgaları ve manyetik alanda görüntüleme işlemi olarak bilinir ve sıklıkla kullanılmaktadır. Karın boşluğ8undaki alanı inceleyen ve bu sayede çeşitli hastalıklarda biyopsi yapılmasını sağlayan yöntem ise ultrason işlemidir. Mesane fonksiyonlarına ilişkin tanı yöntemi ürodinami testi şeklinde yapılmaktadır. Mesane idrar kanallarının görüntülenmesinde ise VSUG yöntemine başvurulmaktadır. Hastadan ayrıca kan ve idrar örneği alınarak laboratuar tetkikleri tamamlanmaktadır. Erkeklerde sperm analizlerinin yapılmasında, bakteri veya virüslere ilişkin taramalarda ve protein, enzim araştırmalarında bu yöntemler sayesinde tam tanı konması mümkündür.
Üroloji Bölümünden Randevu Almak
Sizler de Üroloji bölümünün incelediği hastalıklara yönelik şikayetleri yaşıyorsanız ve belirtilerin bir veya birkaçını taşıyorsanız, muayene olabilmek için en kısa sürede randevu alabilirsiniz. Uzman hekimler tarafından teknolojik yöntemler ve cihazlar ile gerçekleştirilen muayenelerin ardından teşhis konmaktadır. Erken tanı konan rahatsızlıklarınızın ilaç tedavileriyle, daha ileri seviyede olan rahatsızlıklarınızın ise cerrahi yöntemlerle tedavi edilmesi sağlanmaktadır.