PCR TESTİ
PCR TESTİNİZİ YAPTIRDINIZ MI?
PCR testi, herhangi bir semptomu olmasa bile COVID-19 virüsünü taşıyan kişilerin en erken evrede belirlenmesini sağlamaktadır.
PCR Nasıl Yapılır?
Uygun şartlar ve doğru zamanda alınan örnek uzman tarafından bir kaba konularak laboratuvarda test kartuşuna aktarılır.
Bu noktada aktarılan örnek otomatik olarak filtre edilir. Akabinde uygulanan ultrasonik dalgalarla Covid-19 virüsünün RNA sı alınır ve PCR ajanlarıyla virüsün genetik materyali karışır.
Devamında reaksiyon tüpünde gerçek zamanlı çoğalma ve tanım yapılır ve sonuç aşamasına gelinir.
PCR testlerinde iki tür uygulama vardır. Bunlar gerçek zamanlı PCR yani real time PCR ve hızlı sonuç veren PCR’dir. Gerçek zamanlı PCR sonucu 1-3 saat içinde çıkarken, hızlı sonuçlu olanlarda 15 dakikadan 1,5 saate kadar sürede sonuç alınabilir.
PCR ve Antikor Testleri Arasındaki Farklar Nelerdir?
PCR Testi kişinin vücudunda virüs genetik materyalinin varlığını yani enfeksiyon varlığını belirleyen testtir.
Bunun yanı sıra Antikor testleri genel olarak kişinin daha önceden enfeksiyona maruz kalıp kalmadığını belirler. Antikor testi hakkında bilinmesi gereken en önemli şey, virüs varlığını ölçen bir test olmadığıdır.
Kısaca açıklayacak olursak, antikor testi testin yapıldığı esnada kişinin hasta olup olmadığını tam olarak belirleyemez. Fakat, buna karşılık PCR testi hastanın virüs ile karşı karşıya kalıp kalmadığını belirler.
Antikor testlerinde, Covid 19’a yol açan SARS CoV- 2 virüsüne karşı vücudun bağışıklık sisteminin oluşturduğu IgG ve IgM antikorları aranır.
IgG Antikoru, bu hastalığa karşı bağışıklık oluşup oluşmadığını gösterirken,
IgM Antikoru ise yakın dönemde ve/veya numunenin alındığı anda virüs ile karşılaşıldığını gösteren değerlerdir.
COVİD 19 Antikor testleri, boğaz ya da burundan örnek alınarak yapılan PCR testinden farklı olarak koldan kan alınarak çalışılmaktadır.